Wow kitchen in a south London warehouse conversion

south london warehouse conversion

Have you ever met a celebrity that you love or a person you really, really admire? And lost your cool a bit, stared open mouthed and ooh-ed and aah-ed a little too much? Yes? Ok, so you can imagine my reaction when I stepped foot in this amazing apartment in a south London warehouse conversion. Oh my. It’s hands down one of my favourite projects that I have been lucky enough to take a look around and, quite frankly, I wish it was my home.

But it’s not (and that’s ok, promise) because it belongs to the uber-creative Lamia Sbiti who turned what was once a rather boring and bland two-level space into a place that oozes individuality, character and inventive design ideas.

The two-bedroom south London warehouse conversion feels like an Uptown New York loft, but it was once, in fact, part of a converted factory where marquees were made and rented by now-known outdoors company Blacks.

warehouse conversion open-plan

With new plumbing, underfloor heating, and electrics throughout the house, the ground floor became open-plan, zoned into kitchen, dining, and living areas, with one separate room retained to double as a guest room and home office with an ensuite bathroom.

I say the apartment reminds me of New York, but on closer inspection I also spot influences from Moroccan craft and architecture and Scandinavian-inspired simplicity – it’s a bit of a visual trip around some of the most stylish destinations, really.

“I love the history and style of the buildings in this part of London and always wanted to live in an industrial conversion with such heritage – it feels very Dickensian, but light and modern at the same time,” says Lamia, who works in social enterprise and is also an illustrator.

“I could see the potential of the space straight away – despite a rather unusual layout with a mezzanine level as the first floor.”

L-shape sofa in open-plan room

The large grey L-shape sofa helps to define the living area within the open-plan space. Lamia made the coffee table from an old barrel and round glass top.

When Lamia bought the property, the layout was, shall we say, a little contrived. The kitchen was on the ground floor right by the front door, the living area was downstairs, as well as two bedrooms, while the dining area was located above the kitchen on the mezzanine, with a pulley system to transport food and dishes up and down – how could that ever be practical?

“The first thing I wanted was to open up the downstairs to create an open-plan kitchen-living-diner. I wanted a project and to put my own stamp on the place which, although unusual in its layout, had lots of interesting levels, corners, and structural elements such as the spiral staircase and wooden roof beams,” says Lamia, who worked closely with Dransfield Architects – who had, as it turned out, worked on the building’s original conversion from warehouse to residential apartments.

She wanted to maintain the heritage of the south London warehouse conversion but also make it more contemporary – both in terms of the layout and the décor.

oroginal warehouse conversion windows

The original brickwork and windows hark back to the heritage of the building in south London.

The kitchen was moved from the entranceway to the back of the space to replace one of the bedrooms, and in turn creating more of a ‘wow’ when you enter the apartment, plus it created space for a a small utility room behind a new stud wall by the door.

The kitchen, by Roundhouse, was inspired by the building’s style, but also ideas Lamia had gathered on Pinterest, in the family homes she grew in in different countries including France and Morocco.

L shape industrial kitchen

The kitchen, by Roundhouse, has an industrial feel thanks to wooden fronts and black handles, plus the chunky concrete worktop and upstands.

The designers at Roundhouse suggested an L-shape layout with a large sink and professional-style tap on the peninsula and plenty of cooking and prep space, as well as deep-drawer storage, a standalone larder cupboard, American-style fridge-freezer, and large Wolf range cooker with statement red knobs – all with an industrial look. Then, Lamia also wanted bespoke scaffold shelving to store and display all of her crockery and utensils. “I wanted everything out in the open, as I like to see what I have. If I don’t see it, I won’t use it.”

Wolf range cooker with red knobs

Lamia didn’t want a “dainty” oven, so was immediately drawn to the statement Wolf design when the kitchen designer suggested it. With a bold design and striking red knobs, it balances out the imposing concrete worktops and adds a small accent of colour.

open shelving scaffold boards and poles

The shelving was made bespoke using scaffold poles and boards. It is the ideal place to keep Lamia’s collection of cookware and ceramics.

Moving upstairs via the statement spiral staircase – surrounded by a faux gold-leaf wallcovering (fancy) – the open mezzanine has been partly retained as a reading nook. The newly created master bathroom was built into the eaves and the original roof cladding kept. Cleverly, a panel of glazing on the ceiling lets natural light filter through without disrupting privacy. Then, in the master bedroom, there’s a nifty panel of intelligent glass which can go from clear to frosted at the touch of a button.

spiral staircase warehouse conversion

Central to the scheme, the spiral staircase is a striking feature made even more so with the faux gold gilding.

“The bedroom’s style is more Scandinavian – a natural choice with all the original wood panelling – while I had extra storage made behind the bed and ash flooring laid,” Lamia explains. “It feels really calm and relaxing up there and the look definitely contrasts with downstairs.”

black and yellow bathroom with roof glazing

The upstairs bathroom is utilitarian in style and used every day, with a scheme of black, white, and yellow with taps from Vola. “I wanted each room to have a very different look,” says Lamia.

scandi inspired bedroom with wood panel ceiling

Inspired by Scandinavian design with lots of wood, the master bedroom’s smart glass wall changes from clear to frosted at the touch of a button. Bed, West Elm; storage, for similar, try Ikea; flooring, Junckers.

Taking in all areas of Lamia’s house, it’s clear she has a great eye for design. She credits the final look to a successful collaboration between herself and Dransfield Architects. “They helped me realise my style choices in a practical way and encouraged me to look at every little detail, right down to the rope skirtings, airflow, and lighting, which all make such a difference to the overall space,” she says. “It took more than two years of planning, deliberating, and construction, but redesigning this property – with its rich history and many influences – has ignited a new love for interior design. I’m surrounded by things I love and I love coming home – moving the kitchen was definitely the best decision, as each time I open the door I think ‘wow’.” Me too, Lamia, me too.

Featured image: By removing the walls between what was a bedroom and the living area, light floods the space from both sides, while the open mezzanine allows light from above to filter downstairs. The beams throughout are original from when the warehouse building was first converted into residential homes.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

     

    Come say hello

    [email protected]

    Sign up to our newsletter

    Want the latest in your inbox?