Home insider: industrial kitchen with clever soft touches

If you asked me to close my eyes and imagine a kitchen with concrete worktops, stainless steel, and matt black cabinets, I don’t think you’d blame me for imagining a cold, industrial room – which is exactly what I thought I would encounter before arriving at Grace Wasyluck’s open-plan kitchen-diner.

However, as soon as I walk into her industrial kitchen, I’m instantly struck by how elegantly she has concocted these traditionally harsh materials. Styled with antique furniture, splashes of pastel pinks and greens, and a white-washed wooden floor, the overall look is, in fact, soft and homely – pass my a cuppa.

A kitchen extension with a large run of cabinetry on one wall

The concrete worktop, created by Setworkshop, runs right from the utility through to the garden.

She tells me over a glass of cold white wine in the sunny garden that what makes the space such a success is balance – not only to the kitchen, but the entire property, which has been carefully renovated throughout.

As Grace, whose job is in interiors, and I continue to chat about her gorgeous home she explains that her and her husband Remy decided to move out of their flat in Stroud Green, north London, to upsize and start a family.

Industrial kitchen with a sitting area and long run of cabinetry

Antique furniture and houseplants help soften the more industrial look

They found this Victorian terraced house 15 minutes walk away, moved in, and spent the next three years discussing and researching how they wanted their dream home to look – all while welcoming their children Ethan, four, and Iris, two. Don’t you just love it when things go to plan?

When they were ready for work to begin, Grace tells me they sought the help of architect Trevor Brown, found online after searching their postcode for similar completed projects (great tip!). The works included a single-storey side-return extension to create an open-plan industrial-look kitchen-diner with a cloakroom and utility.

Industrial black cabinetry with concrete worktop

The utility room runs directly off the kitchen

It also included reconfiguring part of the upstairs into a family bathroom and using some of the space to add an ensuite onto the back bedroom. The brief: it had to be both aesthetically pleasing and practical for family life (remember – balance is the key here!).

One of the best things about the new layout is the dreamy utility area, which was created with an option to either be closed off, creating a tidy cloakroom with adjacent toilet, or opened up to allow a good flow through the space. Ok, hands up ­– who else needs something like this in their life?

Exterior shot of industrial kitchen extension

The sliding doors create an indoor-outdoor feel.

While the utility is of course handy, my absolute favourite feature has to be the striking and utterly impressive 16-metre concrete worktop running through the entire room and beyond to the garden – I mean, wowza!

Grace continues to explain that while it was one of the biggest things she splashed out on, it is also one of the most practical – providing a large amount of storage in the cabinets and shelving units underneath.

Dark blue wall in sitting room with dog portrait

Grace went for dramatic blue paint in the living room

But what I am particularly jealous about is that the garden section of the work surface includes a sink and barbecue built into it – perfect for cooking outside, when the British weather allows for it, of course.

The rest of the space is zoned, with a practical kitchen centred around the island, a dining spot, and a seating area where the open shelving starts. You can picture it now: Grace working away at the dining table, Remy cooking up a storm in the kitchen, and the kids playing in the living area.

Bedroom with soft neutral colour scheme

The main bedroom is more traditional in style

I say as much, and Grace laughs and agrees that that is exactly what happens – even if it does sound “clichéd”, she smirks.

The finished result is not only stunning but functional too. It’s clear that Grace has been triumphant in gaining that balance she was always after – and spectacularly so, I reckon.

Photography: Adelina Iliev

Feature image: Grace has created zones in her kitchen, perfect for all occasions, such as working from home.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

     

    Come say hello

    [email protected]

    Sign up to our newsletter

    Want the latest in your inbox?